Whitehouse Veronika svájcban nőtt fel, de mindig is fontos volt számára magyar gyökereinek megőrzése, ápolása. Szüleitől örökölte a történelem iránti érdeklődését. Férje, Charles Whitehouse angol származású tipográfus.

2013-ban tért vissza hazájába Magyarországra, és férjével Salföldön kezdték el új életüket felépíteni, kialakítani. A magyar tradíciók, a helyi kultúra tisztelőiként Salföldön nem csak saját otthonukat formálták a helyi hagyományok szellemében, a helyi közösség kultuális életének épüléséhez is hozzájárultak. Kezdeményezésükre, támogatók bevonásával megújították a salföldi templom orgonáját 2016-ban, ami a salföldiek számára egy becses kincsnek számít. Házuk tőszomszédságában pedig egy tradícionális nyomdát alakítottak ki – Kis Nyomda néven -, ahol férje Charles a klasszikus nyomtatási eljárásokkal, ólombetűkkel szedett gyönyörű nyomatokat készít.

A múlt értékeinek megbecsülése, átmentése az utókor számára kiemelten fontos számára, hiszen “egyre gyorsabban tűnnek el a Balaton-felvidék, a Káli-medence tradícionális értékei, kincsei, a modernizáció felkiáltása nyomán”. Pedig minden, ami hagyományosan jelen van, hozzátehet a jelenünkhöz, együtt élhetünk vele, néha többet is hozzá tesz, mint korunk bármely felmagasztalt vívmánya. A régi életmód számtalan értéke használható, hasznosítható ma is, fontos lenne ezeket megőrizni, és védeni.

A települési értéktár 2013-as megalakulása óta tagja a bizottságnak. “Meg kell őrizni közös értékeinket, amit az értéktári jegyzéssel elősegíthetünk.” – fogalmaz Veronika.