A magyar parlament 2012 áprilisában fogadta el a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, amelynek legfontosabb célja: felkutatni, számba venni és minél szélesebb körben megismertetni kulturális javainkat, nemzeti, regionális értékeinket.

A nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése alulról felfelé építkező rendszerben történik. A nemzeti érték-gyűjtemény talapzatát, bástyáját a települési értéktárak adják.

Salföld Község Önkormányzata – felismerve a települési identitástudat erősítésének lehetőségét – támogatta a település értékeinek egy értéktárban történő összegyűjtését, és 2013-ban döntött a Salföldi Értéktár és az Értéktár Bizottság létrehozásáról.

A bizottság elnökei voltak: 2013-2014 között Kúti Mária, 2014-2019 között Somogyi Győző.

2020-tól Petrovics Miklós vezetésével a testület új alapokra helyezte működését. Nyilvános üléseken, a helyi közösség bevonásával végzik az értékfeltáró munkát. Külön honlapot hoztak létre az értékek bemutatására, dokumentálására, értékfeltáró, szakmai írások, cikkek megjelentetésére. Megkezdték az értékjavaslatok kiértékelését és a Salföldi Értéktár gyűjteményének összeállítását.

A bizottság feladatai közé tartozik a településen fellelhető értékek azonosításának szervezése, az értékek adatait tartalmazó gyűjtemény létrehozása, valamint az Értéktárba beválasztott értékek állapotának, jövőjének követése. Az értékek széleskörű ismertetéséhez a bizottság kiadványok elkészítését (az Agrárminisztérium Hungarikum-pályázatain keresztül), értékismertető előadások megtartását, valamint az értékekhez kapcsolódó programok szervezését kezdeményezheti. A bizottság és a véleményezői kör tagjai munkájukat önkéntes alapon végzik, tiszteletdíjban nem részesülnek. A működéssel kapcsolatos további részleteket a Települési Értéktár Bizottság SZMSZ (Dokumentumok menü) tartalmazza.

 

A bizottság tagjai

Petrovics Miklós

Petrovics Miklós

Elnök

Tervezőgrafikus, designer, képzőművész-tanár, helytörténeti kutató

Pozsárkó Csaba

Pozsárkó Csaba

Alelnök

Petrovics László

Petrovics László

Tag

Építész, belsőépítész, iparművész

Whitehouse Veronika

Whitehouse Veronika

Tag

Somogyi György

Somogyi György

Tag

Művelődéstörténész, műfordító, nyelvtanár és teológus

A Véleményezői kör tagjai

A bizottság döntéshozatali munkáját segítők köre.

Furulyás katalin

Furulyás katalin

Helyismereti könyvtáros – igazgató, Kulturális menedzser, Szociológus, Nagykovácsi önkormányzat képviselője

Gerlóczy Gábor

Gerlóczy Gábor

Képzőművész, okleveles kulturális örökségvédelmi szakember