A 2020-ban Dörgicsén előkerült római sírkő izgalmas története tovább íródik, ezúttal arra keresik a választ a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai, hogy hol bányászhatták a Matróna sírjeléül szolgáló kőzetet! A szálak Salföldre, a Csönge-hegyre vezetnek.
A “Bor régészete” program keretében, 2022. augusztus 6-án, szombaton 10:00-től 17:00 óráig várják az érdeklődőket a kutatás helyszínén. Indulás a Rákóczi utca 20. melletti közkúttól.
Program: Egész nap fémkeresős kutatás, a beccei projekt bemutatása, titkok ösvénye gyerekeknek, valamint 11:00 órától geotúra Futó János geológussal.
A “Bor régészete” program eddigi eredményeiről:

Egy kettétört római sírkő kalandjai

Egy dörgicsei présházromban talált sírkőfél megtalálta másik felét, ami korábban a kékkúti templom küszöbe volt. A sztori Columbóit a veszprémi és keszthelyi múzeumok szakemberei közt kell keresni.

A CSÖNGE-HEGY TERMÉSZETI ÉRTÉKEI

Salföld életében mindig is meghatározó helynek számított a falu felett elhelyezkedő domb, a Csönge-hegy. Egykori legelőkén szolgált, ma már a csendre és nyugalomra vágyók egyik legfőbb kikapcsolódási helye. Magaslati pontjairól csodálatos kilátás nyílik a Káli-medencére. A központi részén felépített kilátóból a Balaton egy részére is kilátás nyílik.