A 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbólumát, a 2007-ben Ozsvári Csaba ötvösművész által készített missziós keresztet az egész világon megismerhették az egyhetes budapesti kongresszus alkalmával. A kereszt állítása most is, ahogy 100 évvel ezelőtt is, a vallásosság elmélyítését, éltetését célzó prédikáció- és ájtatosság-sorozat alkalmával történt.

A missziós kereszteket az ún. népmissziók emlékére a templomban vagy előcsarnokában állították. Általában fából készültek, korpusz nélkül, rajta az emlékezetes népmissziók évszámaival. Salföldön 1926-ban tartottak először népmissziót, amelynek évszáma  a kereszt vízszintes részén olvasható: “MENTSD MEG LELKEDET 1926 ÉV”. További évszámok szintén a népmissziók emlékét őrzik: 1934, 1941, 1949.

NÉPMISSZIÓ

A népmisszió hagyományos formájában 5-8-10 napig tartott. Általában több missziós atya érkezett a plébániákra, ahol megosztva beszéltek és gyóntattak. A beszédeknek kötött rendje volt, a katolikus hit és erkölcs összes alapvető igazságát felölelték. A népmissziót a körülményeknek megfelelően reggel és este, különböző korcsoportoknak párhuzamosan tartották. A több idegen gyóntató jó alkalmat adott a szentgyónások elvégzésére. Sok helyen a népmisszió után emlékkeresztet állítottak, amelyre a nevezetesebb népmissziók évszámát folyamatosan fölírták. Magyarországon a II. világháború után néhány évig még tartottak hosszabb népmissziókat, sajátos formája volt 1947-48: az egész országot megmozgató Mária-év. (Magyar Katolikus Lexikon)

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje, 2021