Salföld életében mindig is meghatározó helynek számított a falu felett elhelyezkedő domb, a Csönge-hegy. Egykori legelőkén szolgált, ma már a csendre és nyugalomra vágyók egyik legfőbb kikapcsolódási helye. Magaslati pontjairól csodálatos kilátás nyílik a Káli-medencére. A központi részén felépített kilátóból a Balaton egy részére is kilátás nyílik.

Köves, sziklás, füves, borókás, ligetes részeivel számtalan védett állatnak és növénynek ad otthont. Jellegzetes látványát a boróka bokrok sokasága határozza meg. A Balaton- felvidéki Nemzeti Park 2014-ban kezdődő élőhely helyreállítási programjának köszönhetően napjainkra újra nagy területeken láthatunk csarabos mezőket, agárkosbort,bársonyos kakukkszegfőt és számtalan különleges növény ritkaságot.

Az 1960-as, 1970-es évektől számtalan pontján illegális szemétlerakók mérgezték a környezetet, bizonyos részein kőfejtésbe kezdtek. Ezeket a sebeket a természet önmaga próbálta helyrehozni, azonban jelentős előrelépést a 2014-ban indított munkálatok hoztak. A domb egészét megtisztították a szennyeződésektől, és az elvadult, nem őshonos növények közül kiszabadították a terület értékes növényvilágát. A mezős, ligetes terület a gombafajoknak is kedvez, így a borókagomba, a látványos légyölő galóca, különféle csiperkék és tinóru- félék is megtalálhatók már a területen. A legféltettebb szegletét kerítéssel is védik a vadállatok dúlásaitól. A látogatók fa lépcsőkön át közelíthetik meg ezt a területet, ahol a csarabos mezők látványában gyönyörködhetünk.

Az érték felvételének időpontja: 2021. június 18.
A javaslatot benyújtotta: Kúti Mária
Szakterület szerinti besorolás: Természeti környezet
Fellelhetőségének helye: Salföld, HRSZ 053