Salföld természeti értékei között kiemelkedő jelentőséggel bír a pálos kolostorrom mellett elhelyezkedő 300 éves kocsányos tölgy.

A kolostorrom közvetlen környezetében, a “Csemetekert” elnevezésű területen 8 db idős kocsányos tölgyet találunk. Ezek között a legidősebb a kolostorrom bejáratánál található. Legalább 20 méter magas. A becslések szerint 300 éves. Születésének kezdetén a kolostor jelentős része még állhatott. Tanuja volt az építmény lassú pusztulásának, fosztogatásoknak, az 1820-as években bekövetkezett bontásoknak is.

Kocsányos tölgy

A kocsánytalan tölggyel váltakozva Európa nagy részének uralkodó tölgyfaja. A Kárpát-medencében élő hét tölgyfaj egyike. A medencében a közepesen hűvös és csapadékosabb részeken él: a hegyvidéken 400–800 m között, az Alföld galériaerdőiben,
azokon az öntés- és homokterületeken, ahol a talajvíz szintje magas.
A laza, többnyire közepesen mély rétegű szikla- és vályogtalajokat, az enyhe teleket kedveli. Kedvező körülmények között a kocsányos tölgy akár 800–1000 évig is élhet.
A magányos fák koronája magasan boltozatos és széles, félgömb, illetve gömb alakú, csaknem a törzsig visszazárt, tömött és egyenletesen leveles. Ágrendszere feltörekvő, ágai messze szétterülnek.
Kérge mélyen barázdált, sötét színű. A fiatal fák kérge még sima, később finom barázdák jelennek meg rajta, és ezek mély repedésekké fejlődnek, miközben színe középszürkéről sötétszürkére vált. Zöldesbarna, kissé viaszos fényű vesszői kopaszok.

Az érték felvételének időpontja: 2021. június 18.
A javaslatot benyújtotta: Petrovics Miklós
Szakterület szerinti besorolás: Természeti környezet
Fellelhetőségének helye: Salföld, HRSZ 0107/1