A Salföldi Műhely néven ismertté vált alkotó térben 1979 óta zajlanak szövőtáborok. A műhely négy évtized után is folyamatosan működik, ahol eddig több száz lány és asszony ismerkedhetett meg elsősorban színes gyapjú szőnyegek készítésével. Ezen kívül bőrművességgel, gyöngyszövéssel, nemezeléssel és más kézműves technikákkal is foglalkoznak. A műhelyben 9 működő régi parasztszövőszék található, amely önmagában hatalmas értéket képvisel.

A műhely alapítója és vezetője Korényi Dalma szobrász- és textilművész. A műhelymunka kezdetben budapesti szakkörként működött (Kézműves Kör), majd nyaranta Salföldön, Somogyi Győző festőművész műemlék parasztházában tábor formájában folytatodott. Ezért is vette fel a Salföldi Műhely nevet.
Az egyesület formában működő tábor idővel Népfőiskolává alakult, így jelenleg a Salföldi Műhely Népfőiskola Egyesület szervezéseiben zajlanak a programok.

A szövés, nemezelés, bőrművesség mellett a paraszti kultúra más területeivel is megismerkedhetnek a résztvevők, így a hagyományos keresztény falusi kultúra értékeivel: többek között a juhtartással, gyapjúfeldolgozással, paraszti kertgazdálkodással, állattartással.

A műhely elismerései:
A műhely 1980 és 1993 között kilencszer nyerte el a Vizuális Művészeti Hónap Pest megyei amatőr iparművészeti kiállítás kollektív I. Díját, egyszer pedig a kollektív II. Díjat. Egyéni I. Díjat ezalatt tízszer nyertek a Műhely tagjai.
1984-ben a XII. Országos Amatőr Képző- és Iparművészeti kiállításon Ózdon kollektív II. Díjat nyertek, amely a legjobb iparművészeti kollektívát jelentette. 1988-ban elnyerte a „Kiváló Együttes” címet, 1994-ben pedig az Országépítő Alapítvány pályázati díját.

A műhely kiállításai:
A műhely tagjainak alkotásai tízszer szerepeltek közös kiállításokon. Ezen kívül önálló kiállításokat is rendeztek: 1980 – Budapest, 1982 – Budapest, 1983 – Salföld, 1985 – Budapest, Esztergom, 1987 – Komárom, 1988, 1990 – Budapest, 1992 – 20 éves jubileumi kiállítás Budapesten, 1993 – Seini, Lengyelország, 1994 – Révfülöp, 2015 – Esztergom, Salföld, 2020 – Budapest.

Az érték felvételének időpontja: 2020. július 22.
A javaslatot benyújtotta: Raffay Kamilla
Szakterület szerinti besorolás: Kulturális örökség
Fellelhetőségének helye: 8256 Salföld, Kossuth utca 14.