A Kossuth utca 10. szám alatti házat sokan a település legrégebbi házaként tartják számon. A 2010-es felújítás alkalmával előkerült építészeti részletek valóban Salföld legkorábbi időszakához tartoznak. Az utcai homlokzaton feltárt ablak igazolja, hogy az épület eredetileg két ablakos volt. Bal oldalon lehetett az épület folyosójára belépni, ahol vaskos kőoszlopsor tartotta a tetőt. Ezekből az oszlopokból több is előkerült, amit a felújítás alkalmával kiemeltek a fal síkjából.

Füstöskonyha

Kémény nélkül épített főző-, sütő- és fűtőhelyiség, konyha, amelyből a füst csak az ajtón vagy a falba vágott kisméretű nyíláson, esetleg a mennyezetbe vágott füstlyukon távozik a padlástérbe. Ide nyílott a szomszédos lakószoba külső fűtésű kályhájának tüzelőnyílása, szája. (Magyar Néprajzi Lexikon)

A ház 1998-ban. 

A ház felújítása 2010-ben. A vakolat korábbi rétegeit, elfalazott ablaknyílást és a régi oszlopos tornácot is feltárták. 

A felújítás alkalmával az eredeti vakolatarchitektúra megőrzésére, és minimális kiegészítésére törekedtek. A padlástér szellőzőnyílása alatt elhelyezkedő eredeti keret mótívumba a felújítás alkalmával helyezték el 1775-ös vakolatdíszt. Az évszámmal a ház feltételezett építési évét kívánták megjelölni, pontos év azonban nem ismert.

A ház XVIII. századi képének rekonstrukciója. Készítette: Petrovics Miklós

Az érték felvételének időpontja: 2021. június 18.
A javaslatot benyújtotta: Petrovics Miklós
Szakterület szerinti besorolás: Épített környezet
Fellelhetőségének helye: Salföld, Kossuth utca 10.