Salföld legrégebbi házai között tartják számon a egykori Slemmer-házat. Építése az 1820-as évekre tehető. Nevét egykori tulajdonosairól, a Slemmer családról kapta.

Salföld XVIII. századi újratelepülését követően a falut Dél felé, a Kőtenger irányába kezdték bővíteni. A településrészt Csernek nevezték el, első házainak egyike volt a Slemmer-ház. Építésekor az utca irányába egy szobából és egy füstöskonyhából állhatott. (A füstöskonyha eredeti funkciójában fennmaradt az 1960-as évekig.) Erre utalnak az első térképes ábrázolások, ahol még nem láthatók a házhoz kapcsolt gazdasági épületrészek. A két helységet egy nyitott tornácról, ún. gádorról lehetett megközelíteni. A tetőt fa oszlopok tarthatták. Egyes feltételezések szerint, a kékkúti lábas házhoz hasonlóen kőoszlopok tagolták a gádort. Erre azonban nem találtak bizonyítékot (hasonlóan a Kossuth utca 10. szám alatti házhoz) a ház 1980-as felújítása alkalmával.

 

1974, Fotó: Lukács Györgyi

GÁDOR

A lakóház homlokzata mellé, az udvar irányába épített, kezdetben fa-, később kőoszlopokkal, pillérekkel, boltívekkel alátámasztott fedéllel ellátott tér, amely emberi tartózkodásra, munkavégzésre vagy egykor raktározási helyül szolgál. A gádor a ház udvari homlokzatát a lakószoba és konyha hosszában végig kísérte, egészen a ház gazdasági traktusáig. 

FÜSTÖSKONYHA

Kémény nélkül épített főző-, sütő- és fűtőhelyiség, konyha, amelyből a füst csak az ajtón vagy a falba vágott kisméretű nyíláson, esetleg a mennyezetbe vágott füstlyukon távozik a padlástérbe. Ide nyílott a szomszédos lakószoba külső fűtésű kályhájának tüzelőnyílása, szája. (Magyar Néprajzi Lexikon)

A ház utcai homlokzata. 1979. Fotó: Petrovics László

A ház első építési periódusát követően (1858 után) a gádort beépítették, az udvar felé egy kosáríves ablakot nyitottak. Feltehetően ekkor építették az istállót és a pajtát is a ház folytatásaként.

Salföldön hasonló elrendezésű, szintén kosáríves ablakkal rendelkező épület volt a Kossuth utca 20. szám alatti ház (Derhán-ház). Az eredeti, védett épületet 2005 körül elbontották. A mai ház őrzi az eredeti tömegét, nyílászáróinak rendszerét.

Salföld térképe 1858-ból. A Slemmer-ház első építési periódusa látható.

Az érték felvételének időpontja: 2021. június 18.
A javaslatot benyújtotta: Petrovics Miklós
Szakterület szerinti besorolás: Épített környezet
Fellelhetőségének helye: Salföld, Kossuth utca 33.